Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πιθανό πρόστιμο 7,3 δισ. δολαρίων στη Microsoft - Η Google υπό εξέταση



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, 10:54
Λευτέρης Ξυκομηνός
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής τον επίτροπο σε θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ενδέχεται να επιβάλει πολύ μεγάλο χρηματικό πρόστιμο στην εταιρεία Microsoft, με επίκεντρο την έλλειψη επιλογής πλοηγού Διαδικτύου σε όλους τους υπολογιστές PC που προσφέρονται με προ-εγκατεστημένο το Λειτουργικό Σύστημα «Windows 7 Service Pack 1».



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει στη Microsoft, μέσα στην τελευταία δεκαετία, πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 1,68 δισ. ευρώ, κυρίως για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού, ανάμεσα σε αυτούς και η ενσωμάτωση του προγράμματος Internet Explorer για πλοήγηση (σερφάρισμα) στο Διαδίκτυο. Η πρακτική αυτή της εταιρείας, η ενσωμάτωση δηλαδή του δικού της μόνο πλοηγού, από την εποχή του 1996 (Windows 95 OSR2) μέχρι και τις μέρες των Windows Vista (2009), θεωρήθηκε ως αθέμιτος ανταγωνισμός προς άλλα εφάμιλλα προγράμματα (Netscape, Opera, Firefox, Safari, Chrome) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Η λογική πίσω από την απόφαση είναι ότι η ύπαρξη ενός προ-εγκατεστημένου πλοηγού, και δη προερχόμενου από την ίδια εταιρεία που προσφέρει το Λειτουργικό Σύστημα (Windows), ωθεί τον χρήστη να χρησιμοποιήσει αυτόν έναντι κάποιου άλλου που θα μπορούσε. Επειδή όμως οι επιλογές του ανταγωνισμού είναι διαθέσιμες μόνο μέσω Internet προς «κατέβασμα» (download), είναι απαραίτητη η χρήση ενός πλοηγού, ώστε να μπορέσει ο χρήστης να φθάσει στη σελίδα της επιθυμητής επιλογής του, π.χ. σε αυτή του πλοηγού Firefox, κάτι που όμως δεν το έκαναν οι χρήστες, καθώς είχαν ήδη προ-εγκατεστημένο τον Internet Explorer στα Windows.



Έτσι η Microsoft, μέσα στο πλαίσιο των προστίμων της επιβλήθηκαν, έπρεπε πλέον στα Windows να δίνει την επιλογή στον χρήστη μιας ποικιλίας πλοηγών να εγκαταστήσει στο PC του, πέραν του Internet Explorer, απευθείας μέσα από το Λειτουργικό Σύστημα – όπως και το έπραξε. Δυστυχώς όμως, ένα «τεχνικό λάθος», όπως παραδέχθηκε και η ίδια τον περασμένο Ιούλιο, είχε ως αποτέλεσμα τα Windows 7 Service Pack 1 να μην προσφέρουν αυτήν την επιλογή, με επακόλουθο περίπου 28 εκατομμύρια PC υπολογιστές να έχουν διατεθεί με μοναδικό πλοηγό τον Internet Explorer – ένα γεγονός που παραβιάζει πέρα για πέρα τις δεσμεύσεις της Microsoft απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε πως «το επόμενο βήμα είναι οι επίσημες ενέργειες, σχετικά με την παραβίαση μιας δέσμευσης», προσθέτοντας «δεν θα είναι χρονοβόρος η έρευνα, καθώς η εταιρεία αναγνωρίζει ρητά την παραβίαση». Πάντως, σε περίπτωση που επιβληθεί νέο πρόστιμο στη Microsoft, αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 10% των εσόδων της εταιρείας για το τρέχον οικονομικό έτος, κάτι που μεταφράζεται σε 7,37 δισεκατομμύρια δολάρια.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται όμως και με την Google, τα τελευταία δύο χρόνια, ερευνώντας τις πρακτικές της, λόγω ανησυχιών για το κατά πόσο αυτές έχουν αποκλείσει διαφημιζόμενους και ανταγωνιστές. Επίσης, και σε αυτό το θέμα, ο Χοακίν Αλμούνια ξεκαθάρισε πως, αν δεν αποβούν θετικές για τους χρήστες οι συνομιλίες που έχουμε με την Google για την επίλυση των προβλημάτων, τότε θα αναγκαστούμε να προβούμε σε επίσημες ενέργειες και διαδικασίες αντιμετώπισης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου